Friday, 30 October 2015

2015 National Innovation and Creativity Competition, IPGM, MoE Malaysia 11-13 October 2015, IPG Penang








Event: 2015 National Innovation and Creativity Competition, IPGM, MoE Malaysia
Date: 11-13 October 2015
Venue: IPG Penang.



Our first trial to join innovation competition. It's not so much on trying to win, but it's more about obligation to respond to the call to become 21st century competent educators, to be part of the innovative educators circle, to become co-learners in manifesting lifelong learning in us.
Where and when we began the initiative is not the issue, the real issue is: do we want to change, and be part of the change agents?
Istiqamah!


ACADEMIA SUPPORT PROGRAMME (Program sokongan pensarjanaan pensyarah IPG, PROSPEN)


 
 

Academia support programme was held at IPG Kampus Sultan Abdul Halim on 7-9th oct 2015.

A humble me was given the opportunity to share my experience on writing a critical review for my thesis. I might not be the perfect person to teach, but I was greatly honoured to be given the precious 4-hour moments to be with  my fellow 44 Mujaheed Ilmu comrades, of whom are struggling with their PhD journey. They came all over the nation just to refresh their soul and mind as to keep themselves on the right path of doing PhD.

The most suffering part, in my experience, was (infact, is!) in putting your ideas into words. Well, not just words, it claims more than that. It claims your critical thinking, critical writing.

Throughout my own  struggling journey to put my ideas into words, I shared my innovation of reviewing the literature which I called  PROAC2T. I am still refining the innovation, as I am still learning, and the learning continues.

The template I am currently working on is still at its infancy stage. I welcome any comments and feedback for the betterment of its usage and benefit.

Contact me if you are interested: eyjazul@gmail.com

Thursday, 29 October 2015

"Makin baca makin rasa tak tahu", ibarat menuju lubuk emas!

"Makin baca makin rasa tak tahu", ibarat menuju lubuk emas!

Semasa saya di universiti dahulu, oleh kerana universiti saya melanggan jurnal dari pelbagai penerbit dan mempunyai akses kepada pelbagai pangkalan data, saya tidak ada masalah yg besar apabila mecari artikel yang penting untuk saya baca.

Namun masalah timbul apabila saya nak menulis atau mengulas artikel tersebut kerana supervisor selalu beritahu yang penulisan saya masih lemah, unsur kritikal tidak mantap; Sepertinya saya membuat laporan sahaja, katanya.

Masa tu SV tidak sebut pasal 'voice'. Dia hanya kata penulisan saya 'woobly'; tak sampai ke tahap yang dia nak. Dia tak pulak ajar saya bagaimana nak tulis seperti dia hendak. So saya bawa balik draf penulisan saya tu dan cuba tenung-tenung lagi macamana nak baiki penyampaian idea saya tu. Sampai ke tahap saya dah buntu macamana lagi nak baiki tulisan saya.

Jadi saya sering ke perpustakaan, duduk berjam-jam  membaca thesis orang lain. Waktu begini, saya tidak baca contentnya, saya cuma 'study' gaya mereka menulis.  Rasa kagum selalu menyelubungi saya terhadap bakat mereka!

Lepas tu saya akan rasa hiba dan menangis bila mengenangkan di mana saya.

Kenapa saya sebagai orang Islam tidak boleh tulis sedemikian, walhal ilmu itu adalah milik Pencipta saya yang saya imani, dan saya sembah setiap hari? saya tidak cukup 'berdoakah'- minta ilmu tu diizinkan keapda saya?

"Ya Allah Kau Maha Pemurah, Kau berikan ilmuMu kepada sesiapa sahaja yang berusaha tanpa mengira siapa mereka."

Lalu saya berkata kepada diri, saya mesti berusaha dapatkan skill menulis ni sebab saya beriman padaNya, pemilik ilmu ini.

Maka saya teruskan pencarian saya, di kedai-kedai buku, di perpustakaan, di laman-laman web. Blackwell, Borders juga Oxfam adalah kedai buku berhampiran univrsiti yang selalu saya 'lepak' untuk menggali buku-buku sedemikian. Berjam-jam saya membelek-belek buku ni, membelek-belek harganya sekali. Kadang-kadang cecah ratusan ringgit. Haduii....

Jika harganya terlalu tinggi, saya akan ke amazon. Cari used book. Boleh la dapat dalam GBP10-GBP20 jika buku-buku masih baru dan dari kualiti yang baik. Bagus juga teknik saya ni, sebab saya boleh selami intipatinya dahulu dan kemudian baru membelinya online. Kerana dalam talian, tak puas saya nak review contentnya.

Bila saya beli buku2 tu, saya terpaksa 'catu' wang belanja saya makan untuk beberapa hari. Kerana duit pound sterling waktu tu ialah GBP1= RM7. Kos sehari makan saya jika saya beli makan tengahari yang murah ie shawarma dalam GBP5=RM35 sehari (wah..sedapnya..'terngiang-ngiang' rupa daging dan rasanya :)).

Bila musim kering sebegitu, saya cuma makan roti dari rumah dan minum air masak banyak-banyak. Kadang-kadang hanya dengan dua keping roti dan berbotol air masak dari jam 7.30 pagi hingga jam 11 malam di universiti. Tapi, alhamdulillah, perut saya tak pulak lapar waktu tu.

Walaupun saya terpaksa menanggung akibat iaitu catu dan ikat perut selama beberapa hari kerana beli buku-buku tu, tapi saya rasa sayalah orang paling kaya waktu tu. Kerana, ni'mat memiliki buku tu seolah-olah macam dapat seketul EMAS. Saya akan cuba hadam tips-tips dalam buku tu sehinggalah satu hari SV saya kata 'Eyja! You have made huge improvement'. Selang 3 bulan lepas tu, sedar-sedar saya dapati saya di dalam bilik menghadapi viva.

Ni'mat menemui, membaca dan menghadam ilmu-ilmu dari penulis hebat sebegini subur hingga ke hari ini.

Hari ini, jika saya dapat jumpa buku, artikel atau sumber yang dapat membuatkan saya rasa macam 'makin banyak yang tak tahu', saya rasa sayalah orang paling kaya,  kerana pada saya, apa yang "ditemukan kepada saya" dari "rasa tak tahu" itu ialah "lorong-lorong" menuju LUBUK EMAS! *

* Nota:
1. Frasa "ditemukan kepada saya" read: kerana dengan izin Allah Dia membawa saya kepada ilmu ini
2. Metafora 'menuju LUBUK EMAS' merujuk kepada 'menjadi ilmuwan')