Tuesday, 3 April 2018

Guru Konpius: Flipped Learning ke Flipped Classroom?


Corat-coret flipper di waktu senja:

flipped classroom ke flipped learning??? ehh konpius la den...

ehhhh...jangan gaduh gaduh...

ini bukan lawan tinju muhammad ali vs joe wagner (tetiba teringat pulak kenangan 43 tahun dahulu, menonton juara heavy dunia bersama keluarga depan Tv hitam putih)

Relax der, 'classroom' ke 'learning' ke, meh belajar dahulu apa itu flipped, dalam bahasa orang kampung...kan kita semua ni berasal dari kampung...walaupun 3-4 generasi dah duk di bandar, tapi asai usul nenek moyang kita semua dari kampung....

korang ada coin tak? duit syiling ler...bukan bitcoin...syiling betul punya la...ehh ke korang dah tak de duit syiling la ni - pakai note atau dinar je ker la ni?

ha korek tabung ayam tu dan amik duit 10 sen korang...flip la...ala, buat2 tak faham ppuulaaakkk.

Terbalikkan la...ha! bunga raya ke congkak kat atas? ha buat lagi sekali. bunga raya ke congkak kat atas?
haaa cer buat sekaliiiii lagi?
haishhh tunggang terbalik jadinya syiling korang....hahaha
haaaa...tu la aksi flipped. tahniah dah berjaya faham flipped...

habis tu, flipped classroom, flipped learning ni pulak?

dolu-dolu, dalam kelas, cikgu hangpa ajaq camne?
guna kapur ngan duster je kan...dan air liur depa merecik-recik kat muka hangpa kan... ha! chalk and talk la tu...tak de salah pa pe pun gaya ni...

CUMA, la ni, c'mon la bro, dah ada gajet2 bagai, tak kan student korang nak buat gayut ngan awek je kan, x kan student korang pandai main candy crush saga je kan, takkan dari duluu sampai sekarang hangpa duk gunapowerpoint pastu tayang je dalam kelas gitu je kan....

haa..pastu ada student hangpa yang wakil sekolah lawan tinju opps! lawan bola sana sini, debat sana sini, pantun sana sini, pastu korang pulak, sibuk iring depa sana sini, maklum la penasihat itu ini kan..

sedih kan, hari ni hangpa mengajaq, ali ngan senah x dak dalam kelas.

esok pulak, tijah ngan awang pulak pi lawan congkak kat sekolah sebelah...haduiii camne depa nak pandai ni...

hang pa pulak, elok budak2 tu ada kt kelas, hampa kena p kursus bowling pulak...

hai...bila nak habis silibus ni????

agak-agak, camne nak buat?

haaaa, flipped la...flipped classroom ke flipped learning ke...ikut suka hampa...nak tau beza, baca la artikel ilmiah...la ni asai hampa tau apa itu flipped je dulu iaitu konsep asas dia...

selebihnya hangpa kena RAJIN-RAJIN BACA..Baca sekali kajian-kajian pasai Flipped ni, dah berlambak.

Ok For a start, hangpa pi sini: https://flippedlearning.org.

Rajin-rajin la bagi komen lepas hangpa dapat ilmu tu.

Share la sini, jangan simpan je, tak berkat.

K, bai...

-Admin

No comments:

Post a Comment